G4Media.ro

Eșecul bombei GLSDB. Rușii au găsit antidotul la o altă armă trimisă…

Sursa Foto: SAAB AG

Eșecul bombei GLSDB. Rușii au găsit antidotul la o altă armă trimisă de SUA în Ucraina

O rachetă de mici dimensiuni, pe care americanii au trimis-o ucrainenilor la începutul acestui an pentru a-i ajuta să lovească instalații vulnerabile ale rușilor, precum depozite de arme, cazărmi, noduri logistice, sau baze temporare, a eșuat să obțină rezultatele dorite, căzând victimă războiului electronic al forțelor lui Vladimir Putin. Eșecul Bombei cu diametru mic lansată de la sol (Ground-Launched Small Diameter Bomb) se adaugă pe lista sistemelor și echipamentelor militare vestice cărora rușii au reușit să le găsească vulnerabilitățile în ultima perioadă.

Eșecul unei arme

Un oficial de la Pentagon a anunțat zilele trecute că o altă armă ghidată prrodusă de americani a căzut victimă războiului electronic rusesc.

William LaPlante, subsecretarul apărării pentru achiziții, a declarat că o nouă versiune a unei rachete americane de precizie nu a reușit să lovească ținte rusești – parțial din cauza războiului electronic la care recurg forțele lui Putin. LaPlante a declarat într-o dezbatere la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale că arma lansată de la sol, o versiune a unui sistem aer-sol mai veche, a fost rapid dezvoltată și desfășurată în Ucraina, după teste de siguranță relativ limitate și teste operaționale reduse.




Odată ce racheta a ajuns în Ucraina, ea “nu a funcționat din mai multe motive,” a spus LaPlante. Acestea au inclus interferențe electromagnetice și complicații la lansarea armei de la sol. “Pur și simplu nu a funcționat,” a declarat oficialul de la Pentagon.

El a dat de înțeles că Ucraina și-a pierdut interesul pentru arma furnizată de americani, spunând: “Când trimiți ceva oamenilor aflați în lupta vieții lor, care pur și simplu nu funcționează, o vor încerca de trei ori și apoi o vor arunca deoparte.”

Deși LaPlante nu a confirmat despre ce armă este vorba, mai mulți experți au declarat pentru Defense One că ar fi vorba despre Bomba cu diametru mic lansată de la sol, pe care Ucraina a început să o folosească în luna februarie a acestui an.

Un purtător de cuvânt al Boeing, unul dintre producători, nu a confirmat că LaPlante se referea la GLSDB, dar a spus că firma sa “colaborează îndeaproape cu (Departamentul Apărării) la îmbunătățirea capacității spiralate a sistemului SDB de lansare de la sol.” Îmbunătățirile capacității în spirală se referă la un proces iterativ de dezvoltare a software-ului.

Ce este GLSDB

Proiectilul GLSDB este alcătuit dintr-o bombă de 115 kilograme ghidată de precizie, atașată la un motor de rachetă M26 și lansată din diferite lansatoare terestre. Bombele cu diametru mic sunt produse de Boeing și producătorul suedez de arme SAAB. Ele au o rază de acțiune de 160 km, dublu față de raza de acțiune a armelor actuale utilizate de Ucraina.

Producătorii s-au bazat în crearea GLSDB pe două sisteme: Small Diameter Bomb Increment (SDB I) și Multiple Launch Rocket System. Ambele au fost folosite separat de decenii. După cum sugerează și numele ei, bomba este o încercare de a combina versatilitatea unui lansator de la sol cu rentabilitatea și precizia unei bombe ghidate de mici dimensiuni, a scris Kyiv Independent.




Racheta are un sistem avansat de navigație inerțială asistată de un sistem GPS de blocare a bruiajului, combinat cu un focos multifuncțional penetrant cu explozie și fragmentare, precum și cu un focos electronic programabil. Focosul este relativ modest, având doar 20 de kilograme de explozibil.

Potrivit informațiilor, proiectilele GLSDB pot fi lansate cu ajutorul High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) sau al sistemelor de rachete cu lansare multiplă M270 ori din propriul său lansator deghizat în container de transport.

La lansare, motorul accelerează muniția și se desprinde. Aripile proiectilului se desfac, iar SDB alunecă spre ținta sa.

Producătorul a spus despre ele că rachetele pot învinge unele bruiaje electronice, sunt utilizabile în toate condițiile meteorologice și pot fi folosite împotriva vehiculelor blindate. GLSDB sunt “excepțional de flexibile, foarte eficiente și precise pe distanțe lungi,” a precizat SAAB.

Printre avantajele proiectilului, producătorul a mai menționat raza de acțiune crescută, precizia de până la un metru în lovirea țintei (precizia GLSDB este atât de mare încât poate lovi în raza unei anvelope de mașină, a precizat compania producătoare), faptul că pot fi lansate rachete multiple pentru a acționa împotriva multor ținte, cu impact aproape simultan, evitarea unor forme de relief precum munții și faptul că poate fi lansat din poziții ascunse sau protejate pentru a evita detectarea.

Racheta este atât de nouă încât nici măcar armata americană nu o are în inventarul său, a scris Politico în ianuarie, înainte ca arma să ajungă în Ucraina. Armata SUA are o versiune similară a bombei care este lansată din aer, dar o versiune lansată de la sol nu există încă în inventarul americanilor. Versiunea cu lansare din aer a fost creată în 2019, dar în ciuda testelor de succes, Boeing și Saab nu au vândut-o până când SUA nu au decis să o doneze Ucrainei ca parte a unui pachet de ajutor.

Bombele cu diametru mic lansate de la sol vor spori capacitatea de țintire și capacitatea de luptă ale Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei, au declarat oficialii americani în momentul trimiterii acestor arme la Kiev.

Potrivit unui oficial de la Washington, citat la momentul respectiv, se așteapta ca GLSDB să reprezinte “o capacitate semnificativă pentru Ucraina.”

“Le oferă o capacitate mai profundă de a lovi, pe care nu au avut-o, le completează arsenalul de foc cu rază lungă de acțiune,” a spus acesta. “Este doar o săgeată suplimentară în tolbă care le va permite să facă mai mult.”

GLSDB este cel mai potrivit pentru atacarea țintelor vulnerabile, cum ar fi depozitele de arme, barăci militare, noduri logistice, baze temporare – practic orice nu este puternic protejat, au spus experții. Scopul ar fi să provoace pierderi costisitoare și să forțeze trupele ruse să-și mute liniile de aprovizionare mai departe de front.

Deoarece bomba este flexibilă și este dislocată rapid, forțele ucrainene le pot folosi în mod eficient pentru a lovi ținte sensibile, cum ar fi ofițerii ruși de rang înalt care vizitează baze sau unități militare de pe front.

Proiectilele GLSDB au o rază de acțiune mai scurtă decât ATACMS, sau sistemul tactic de rachete al armatei, pe care Ucraina a început să-l folosească în octombrie 2023, ori decât racheta de croazieră Storm Shadow, lansată din aer, pe care forțele guvernului de la Kiev au folosit-o în mod repetat pentru a ținti activele rusești în Crimeea. Dar ele sunt o modalitate mai ieftină de a crește capacitățile de atac pe distanță lungă ale Ucrainei, având în vedere că prețul unei astfel de bombe este de circa 40.000 de dolari.

Ucraina este prima țară care a folosit rachete GLSDB în luptă.

Războiul electronic

Bomba de mici dimensiuni este cel mai recent sistem american care a eșuat în conflictul dintre forțele guvernului de la Kiev și cele ale Moscovei, evidențiind provocarea tot mai mare de a contracara tacticile rusești de bruiaj ieftine, cred experții.

Aceștia au precizat că Ground-Launched Small Diameter Bomb nu este prima armă ghidată de precizie din SUA care este dată peste cap de războiul electronic al rușilor. The Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS), un sistem de rachete cu lansare multiplă care poate fi trasă cu ajutorul High-Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), și Joint Direct Attack Munitions au eșuat și ele în mod repetat din cauza bruiajului rusesc.

Oficialii americani din apărare au remarcat aceste probleme, adăugând că SUA și ucrainenii lucrează la soluții și contramăsuri.

În decembrie trecut, generalul locotenent Antonio Aguto a spus că războiul electronic al rușilor, direcționat către unele dintre capacitățile americane cele mai precise, “este o provocare.”

Avantajele tactice pe care diferitele muniții de precizie americane le-au adus în Ucraina au fost erodate de bruiajele inamice, a declarat ofițerul american.

Aguto a afirmat că Pentagonul trebuie să-și îmbunătățească armele și echipamentele pentru a fi “suficient de rezistente și de flexibile ca să poată contracara ceea ce fac adversarii noștri… În câteva săptămâni sau luni de când trimitem ceva pe câmpul de luptă, adversarii noștri pot găsi modalități fie pentru a perturba sau fie pentru a contracara unele dintre aceste capacități.”

O opinie împărtășită și de Daniel Patt de la grupul de reflecție Institutul Hudson, care a spus în martie că “eficiența maximă a unui nou sistem de arme este de doar aproximativ două săptămâni înainte de apariția contramăsurilor” din partea rușilor.

Într-o declarație în fața Congresului, expertul a dat ca exemplu obuzele de artilerie Excalibur, ghidate cu ajutorul GPS, despre care a spus că “au avut o rată de eficiență de 70% în atingerea țintelor atunci când au fost utilizate pentru prima dată în Ucraina,” dar că “după șase săptămâni, eficiența lor a scăzut la doar 6%, deoarece rușii și-au adaptat sistemele de război electronic pentru a le contracara.”

În acest context, Business Insider a scris că războiul electronic este o caracteristică proeminentă pe câmpul de luptă din Ucraina. El este văzut ca o metodă ieftină și eficientă pentru ambele tabere de a bloca arme ghidate prin GPS, cum ar fi rachete și proiectile, precum și sisteme acționate de semnal, inclusiv drone. (https://www.businessinsider.com/russian-cheap-electronic-warfare-keeps-beating-us-precision-weapons-2024-4)

De exemplu, Rusia desfășoară multe capacități avansate de bruiaj, inclusiv unele care pot bloca semnalele GPS la distanțe de până la 25 de kilometri. În acest sens, Rusia a saturat frontul cu elemente de război electronic, spun experții. De exemplu, sisteme de război electronic montate pe camioane, axate în principal pe blocarea dronelor, sunt situate la câțiva kilometri unul de altul în prima linie a frontului.

Soldații ucraineni au raportat că operatorii ruși le doboară frecvent dronele și că, de asemenea, aceștia s-ar putea afla în spatele problemelor legate de utilizarea sistemului de internet prin satelit Starlink, folosit pe scară largă de ucraineni.

Tancuri vulnerabile

Informațiile privind eșecul bombelor de mici dimensiuni au venit în contextul în care forțele ucrainene au fost nevoite să renunțe pentru moment la utilizarea de tancuri Abrams în lupta lor împotriva Rusiei, după ce rușii au folosit drone de recunoaștere și atac pentru a neutraliza cel puțin cinci dintre temutele (și costisitoarele) blindate furnizate către Statele Unite.

Experții cred că mișcarea va complica eforturile armatei lui Volodimir Zelenski pe câmpul de luptă, reaprinzând discuția despre rolul tancurilor în conflictele moderne, după ce folosirea pe scară largă a dronelor face ca blindatele să fie relativ ușor de detectat și atacat.

“Nu există niciun spațiu deschis prin care să poți trece pur și simplu cu mașina fără teama de a fi observat,” a explicat un oficial militar american, referindu-se la eșecul tancurilor americane de a face diferența pe câmpul de luptă.

Potrivit acestuia, cinci din cele 31 de tancuri Abrams livrate Ucrainei au fost deja pierdute, iar alte câteva au fost avariate. Pentru moment, celelalte tancuri au fost mutate departe de linia frontului.

“În ceea ce privește modul în care s-a schimbat tehnologia, blindatele masive într-un mediu saturat de vehicule aeriene fără pilot ar putea fi în pericol,” a declarat amiralul Christopher Grady, vicepreședintele Statului Major al Forțelor Întrunite.

“Vom lucra cu partenerii noștri ucraineni și cu alți parteneri de pe teren și îi vom ajuta să se gândească la modul în care să aplice această tehnologie într-un mediu atât de schimbat, în care totul este imediat vizibil,” a promis amiralul Grady.

Newsweek a scris că tancurile Abrams “au căzut victime utilizării în masă a dronelor pe câmpurile de luptă ucrainene, ambele părți utilizând platforme de supraveghere și atac în luptele de uzură care au ajuns să caracterizeze invazia Rusiei.”

Prezența constantă în aer a dronelor a făcut dificilă adunarea și mutarea sistemelor de arme de mare valoare precum Abrams aproape de front, a scris publicația, adăugând că “tancurile Abrams din America eșuează la testul din Ucraina.”

Analiștii au notat că forțele ruse au adoptat în fața tancurilor vestice o strategie care pare să fie câștigătoare: au evitat ciocnirile directe între blindate – pe care probabil că le-ar fi pierdut – și au adoptat în schimb tactica atacării vehiculelor Abrams cu roiuri de drone care le vizează punctele slabe, respectiv zona în care turela se întâlnește cu corpul, învelișul din spate al motorului și partea superioară a rezervorului unde blindajul este cel mai subțire.

Situația tancurilor Abrams este alarmantă pentru NATO, au spus experții. Dacă Rusia a găsit vulnerabilități critice în blindatele occidentale – iar Abrams sunt considerate cele mai avansate blindate grele din lume -, alianța nord-atlantică va avea dificultăți mari într-un eventual conflict cu Moscova, pe care îl anticipează de ceva vreme mulți lideri și analiști vestici.

Surse: Business Insider, Defense One, Newsweek, Politico, Kyiv Independent, YouTube, congress.gov, saab.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Când e articol scris de Novac, e clar că Rusia e superioară și tot ce are Sua e un eșec !
    E incredibil cât de subiectiv (ca să mă exprim elegant) este acest autor. Să scrii că Himars „au eșuat și ele în mod repetat”, după ce luni de zile i-au făcut praf pe ruși cu doar 16 asemenea sisteme în regiunea Herson, culminând cu recucerirea capitalei Herson, arată clar că fanii Trump pur și simplu sînt rupți de realitate.

    • @ Gigel cel rau – Avand in vedere ca e o analiza si nu un articol tradus, iti dau dreptate. Am observat si eu afinitatile lui Novac.

  2. Miliarde de dolari aruncate pe apa sâmbetei, contrabalansate de arme de 20.000 dolari care sunt relativ eficiente, cum ar fi dronele Shahed…
    Asta este rețeta pentru dezastru pentru Ucraina, Moldova, România, UE, NATO, SUA!
    Exact cum in wwii armelor nemțești superioare li s-au opus arme relativ eficiente americane și rusești dar ieftine și fabricabile rapid in masă!
    Viitorul nu sună bine dacă nu se rupe cumva acest ritm!

  3. De ce eșec? E o arma foarte noua, la care se mai fac reglaje și ajustări. Ce mesaj doriți sa transmiteți, G4Media? Nu e prima data când mesajul subliminal care transpare din articolele voastre e ca eforturile de susținere a Ucrainei nu dau rezultate. Spuneți ca sunteți independenti, dar nu o arătați, ci mai degrabă ajutați dușmanul. Care este jocul vostru, de fapt?

    • @Un alt cetatean – E o analiza semnata, cred ca, mai degraba, g4media respecta independenta jurnalistilor. Cred ca e doar viziunea jurnalistului.

    • Kafka,
      Independența jurnalistilor nu e absolută, redactorul șef ar trebui să modereze articole care nu au bază factuală și par propagandă rusească, cum sînt mai toate scrierile lui Novac.
      Orice român normal la cap ar trebui să știe că dacă prin absurd Putler câștigă razboiul, România va avea o enormă graniță cu Rusia, Rep Moldova va fi cucerită în maxim 2 zile, Rusia va contesta dreptul României asupra gazului din Marea neagră, va fi foarte grav pentru noi !